Het wintersportseizoen 2024–2025 zit er alweer op. Voor wie het seizoen van nabij volgde, is het geen verrassing: het was een opvallend droge, zonnige en relatief zachte winter. De grootste sneeuwval vond niet plaats tijdens het hoogseizoen, maar in de marge: in september (extreme nordstau in Oostenrijk) en in april (extreme Sudstau), toen de grootste sneeuwdump viel.
Zonnig, zacht en uitzonderlijk droog
De Alpen kenden een van de sneeuwarmste winters sinds het begin van de metingen. hogedrukgebieden hielden langdurig de controle over het weer, met veel zon, weinig neerslag en korte intermezzo's van wisselvalligheid. Als er sneeuw viel, dan vooral in de Westelijke (Franse) Alpen, daar verliep de winter het meest "normaal". In Zwitserland en Oostenrijk lag de gemiddelde temperatuur 1,3 °C boven normaal (1991–2020), minder extreem dan de recordwarme winter van vorig jaar (+2,8 °C), maar nog steeds uitzonderlijk. Meer nog dan de temperatuur was vooral de droogte en zonneduur historisch. In Tirol was de Brunnenkogel (3.437 m) de zonnigste plek van het land met 469 zonuren, 11% meer dan gemiddeld.
Prachtig herfstweer in Zwitserland. @MeteoSuisse
Een van de meest unieke gebeurtenissen van dit wintersportseizoen was de enorme sneeuwdump in het Zwitsers laagland zoals hier in Thalwil. @DanielGerstgrasser
Fenomenale omstandigheden tijdens de laatste dagen van 2024 in Lech. @LiveUpdates
De grootste sneeuwdump van 2024-2025 viel niet binnen oktober-maart, maar midden april. Overvloedige sneeuw in Tignes op 17 april. @Infoclimat
Toch geslaagde vakanties dankzij kunstsneeuw en zon
Ondanks het gebrek aan natuursneeuw, blikken veel wintersporters tevreden terug op hun vakantie. Dankzij moderne sneeuwkanonnen, koude nachten in december en januari, en het ontbreken van regen, bleven de pistes veelal in goede staat. De skigebieden merkten op dat de droogte hen weinig parten speelde. Al viel het sommigen op dat het rustiger was dan normaal. Maar dat heeft wellicht minder te maken met het weer.
Nieuwe realiteit voor wintersport
Het seizoen van 2024-2025 bevestigt dat een succesvolle skivakantie steeds minder afhankelijk is van natuursneeuw. Wat telt voor de meeste wintersporters, is zon, goede pistes (dankzij kunstsneeuw) en droge omstandigheden. Dit seizoen is daar een schoolvoorbeeld van, met een uitzonderlijk zonnige, droge winter en enkele sneeuwmomenten.
Sneeuwdikte in Bortelsee, centrale zuidkant: Amper sneeuw na Kerstmis tot de grote sneeuwdump van midden april. @SLF
Een bijzonder sneeuwarme winter op Weissfluchjoch, 2500 m, bij Davos in het oosten van Zwitserland. @SLF
Een meer normale situatie in het westen van Zwitserland (Ecruleuse, 2200 m) (en in Frankrijk) tot ook hier vanaf maart amper sneeuw viel. @SLF
Laten we het wintersportseizoen vanaf oktober eens stap voor stap doornemen. Ter info: nog vóór het seizoen goed en wel begon, zorgde een extreme nordstau midden september al voor spectaculaire sneeuwval in Oostenrijk, op veel plaatsen viel 1 tot 2 meter sneeuw, zelfs tot in de dalen. Samen met de sneeuwdump van midden april waren dit de twee grootste sneeuwmomenten van het seizoen. Opvallend genoeg vielen deze dus beide buiten het klassieke wintersportseizoen.
Oktober 2024 – Van Vroege Winterprik tot Nazomers weer
Eerste helft van Oktober 2024: Veelbelovende seizoensstart
Oktober begon zoals elk jaar met de aftrap van onze dagelijkse berichtgeving. Meteen vanaf 1 oktober viel er al genoeg te beleven. De Alpen kregen te maken met een omvangrijk lagedrukgebied dat zorgde voor wisselvallig herfstweer, en lokaal zelfs een vroege winterse setting. Op 3 en 4 oktober viel er in Oostenrijk een aanzienlijke hoeveelheid sneeuw, met lokaal een halve meter in de Oostelijke Alpen. De sneeuwgrens zakte tot circa 1300 meter aan de noordkant, ideaal voor de gletsjerskigebieden.
Overlast in Tirol begin oktober. @LFVTirol
Dik pak sneeuw op de Fluelapas in Zwitserland op 4 oktober. @Schneetoni
Tijdens het eerste weekend van oktober volgde een korte weersverbetering onder invloed van een hogedrukgebied, met mooi herfstweer als gevolg. Maar al snel kwam de herfst terug in volle vaart. Vanaf 7 oktober ontwikkelden zich opnieuw actieve depressies boven de Atlantische Oceaan. De restanten van ex-orkaan Kirk werden opgenomen in de straalstroom en bereikten West-Europa als klassieke herfstdepressie.
Mooi herfstweer tijdens het eerste weekend van oktober. @Gaby
Op 8 oktober zorgde een frontale golf voor overvloedige neerslag, met het zwaartepunt aan de zuidkant van de Alpen waar lokaal 100 mm viel. Door de föhn liepen de temperaturen aan de noordkant toen op tot wel 24°C in Salzburg
Veel neerslag aan de zuidkant op 8 oktober.
Eerste sneeuwval van betekenis op de Stelvio pas.
Door de combinatie van sneeuwrijke én zonnige fasen waren de condities op de gletsjers uitzonderlijk goed voor de tijd van het jaar tegen het midden van oktober. Een stevige basislaag werd opgebouwd, een uitstekende uitgangspositie voor het seizoen.
De eerste helft van oktober verliep voor de gletsjerskigebieden uitstekend. @hansterbraak
Halverwege de maand werd er zelfs noorderlicht waargenomen tot in de Alpen, een zeldzaam en indrukwekkend fenomeen.
Tweede helft van oktober: Südstau en (bijna) zomerse temperaturen
De tweede helft van oktober begon nog met droog en zonnig weer, maar dat veranderde snel. Een klassieke Südstau-situatie diende zich aan, veroorzaakt door een botsing tussen Atlantische depressies en hogedrukinvloeden boven Europa. De Alpen fungeerden als neerslagmagneet, met daarbij een opkomende föhnstorm. Aanvankelijk viel de meeste neerslag nog ten westen van de Alpen, met in de Ardèche lokaal meer dan 500 mm regen. Deze uitzonderlijke hoeveelheden zorgden voor zware wateroverlast en overstromingen. Later verschoof de intensiteit naar de zuidkant van de Alpen, al bleef de sneeuwgrens hoog, waardoor enkel de hoogste gebieden konden profiteren van sneeuw.
Prachtig herfstweer. @MeteoSuisse
Nazomers weer in Zwitserland. @MeteoSuisse
Overstromingen in de Ardeche. @gregos
Een nieuwe hogedrukopbouw boven Oost-Europa stabiliseerde het weerbeeld nadien opnieuw. De vorstgrens steeg met een zuidwestelijke wind tot 3600–3900 meter, uitzonderlijk hoog voor oktober. De vraag “wanneer gaat het weer eens serieus sneeuwen?” klonk steeds luider. Maar het antwoord was: voorlopig nog niet. In heel Europa lagen de temperaturen ruim boven het gemiddelde. Zelfs Lapland kende tijdens de tweede helft van oktober nauwelijks vorst. In het Alpengebied leek het eerder nazomer dan herfst. Pas tegen het einde van de maand viel er opnieuw veel neerslag in de Westelijke Alpenboog, maar dat was vooral regen, zonder betekenisvolle sneeuwval.
Kenmerkend beeld voor eind oktober. Prachtige herfstkleuren en veel zon. @Albertos
Indrukwekkend herfstbeeld in Zwitserland. @MeteoSuisse
Weeroverzicht November 2024 – Langdurig zacht en zonnig tot unieke winterinval
Eerste helft van November: Geblokkeerd hogedrukweer
De eerste helft van november borduurde voort op het stabiele weer van eind oktober. Een krachtig en aanhoudend hogedrukgebied boven Centraal-Europa, het zogenaamde Eurohoog, hield de Alpen in de greep. Zon overheerste. Ideale omstandigheden voor wandelaars, al bracht het ook de typische inversie met zich mee: oben blau, unten grau.
Hogedrukblokkade over de Alpen.
Zonnig weer en amper sneeuw in de Alpen. @NASA
Een gebrek aan sneeuw in Arolla. @MeteoSuisse
De temperaturen lagen tijdens de eerste helft van november op 2000 meter vaak tussen de 9 en 12°C, met een vorstgrens rond de 3800 meter, veel te zacht voor de tijd van het jaar. Toch bleven de condities op de gletsjers nog redelijk goed. De lucht was droog, en wind bleef uit, waardoor boven 3000 meter enkel wat verdamping optrad, maar geen noemenswaardige smelt. Dit stabiele herfstweer wordt door Duitse en Zwitserse meteorologen aangeduid als een Martini-zomer, een uitgesproken kalendergebonden weersfenomeen dat begin november vaak voor zonnig en zacht weer zorgt. Pas op 11 en 12 november kwam er verandering. Een eerste verzwakt koufront bracht wat sneeuw: 5 tot 15 cm in het westen, en ook de Arlbergstreek kreeg een wit laagje. Helaas was dit slechts een tijdelijke onderbreking, want het hogedrukgebied keerde snel terug. Het leek alsof de herfst in een soort coma lag: een kleine winterse opflakkering, gevolgd door opnieuw kalm, droog weer.
Een klein beetje sneeuw in Bettmeralp.
Ook wat sneeuw in de Arlberg regio bij deze episode. @Wetterkoess
Verse sneeuw in Tignes.
Tweede helft van November: Eindelijk winter!
Vanaf 19 november begon het weer echt te kantelen. Een koufront bracht opnieuw neerslag, en zelfs in Winterberg werd de eerste sneeuw gemeld. Op 20 november luidde onze weerberichten dan ook enthousiast: Winterinval in de Alpen. Een actief koufront trok binnen via het westen, met stevige wind en dalende temperaturen. Het front bracht een flinke portie sneeuw en markant koudere lucht, eindelijk echt winterweer! De kracht van deze overgang werd onderstreept door hevige windstoten: op de Jungfraujoch werd 150 km/u gemeten, op de Säntis 125 km/u. Vanaf dat moment vielen sneeuwbuien tot op lage hoogtes. Op 21 en 22 november trok een volgende sneeuwzone over de Alpen, met een sterk dalende sneeuwgrens. Frankrijk, Zwitserland en het noordwesten van Italië kregen zware sneeuwval. In het Zwitserse laagland viel op sommige plaatsen meer dan 20 cm, uitzonderlijk en zelfs recordbrekend voor deze regio. Mijn collega's van de ETH Zurich hadden nog nooit zoveel sneeuw gezien in deze regio.
De verandering van het weerbeeld werd ingeluid door fenomale lenticulariswolken.
Winterinval in Val d'Isere. @simplyvaldisere
Deze keer echt sneeuw van betekenis op de Arlbergpas.
Uitzonderlijk veel sneeuw in het Zwitsers laagland. @DanielGertgrasser
In Zwitserland werden verschillende sneeuwrecords verbroken. @MeteoSuisse
Een van de meest unieke gebeurtenissen van dit wintersportseizoen was de enorme sneeuwdump in het Zwitsers laagland zoals hier in Thalwil. @DanielGerstgrasser
Na deze winterprik volgde opnieuw een verrassende omslag: een kortstondige maar felle opstoot van warme lucht. De temperaturen stegen explosief. In La Brévine steeg het kwik met maar liefst 27°C binnen één etmaal, een spectaculaire temperatuursprong, veroorzaakt door sterk luchtdrukverschil en daarmee gepaard gaande wind. Gelukkig was deze zachte episode van korte duur. Echter, de grote hoeveelheden sneeuw lagerop smolten zeer snel weg. In de laatste dagen van november daalde het kwik opnieuw naar meer normale waarden. Al met al leverden de laatste tien dagen van november een bijzonder turbulent weerbeeld op: eerst veel sneeuw, dan extreem zachte lucht, gevolgd door een lichte afkoeling richting klimatologische normaalwaarden.
Helaas kwam eind november de warme lucht alweer op bezoek en smolt de sneeuw als sneeuw voor de zon. @KNMI
December 2024 - Wachten op de winterinval met nadien veel sneeuw gevolgd door Kaiserwetter
Eerste helft van December: Kwakkelend winters
December, de eerste officiële wintermaand, begon rustig en zonnig in de Alpen. Toch liet de winter niet lang op zich wachten. Op 2 en 3 december naderde een koufront via de Franse en Zwitserse Alpen, wat aanvankelijk zorgde voor neerslag met een sneeuwgrens van ongeveer 1900 meter, aan de hoge kant dus ook wat regen in de dalen. In de avond daalde de sneeuwgrens snel naar 1200 meter, met ook sneeuwbuien in het oosten. Rond 5 december volgde tijdelijk een weersverbetering met ruimte voor de zon, maar al snel keerden storingen terug. Fronten trokken in sneltempo van west naar oost over het Alpengebied: warmtefronten met tijdelijk hogere sneeuwgrens wisselden af met koufronten waarbij de sneeuwgrens weer zakte. De zuidkant van de Alpen bleef grotendeels droog, een typische situatie waarbij Italië minder bedeeld wordt van neerslag.
December startte met veel zon, maar met de sneeuw van november was het zoals hier in Mittelberg wel echt mooi. @hansterbraak
Op 7 december volgde eindelijk een échte winterinval. De temperaturen doken omlaag en er viel sneeuw van betekenis tot diep in de dalen. De webcams toonden een prachtig winters beeld, al verschilden de sneeuwhoeveelheden lokaal sterk. Waar minder sneeuw viel, draaiden de sneeuwkanonnen wel op volle toeren om de pistes alsnog in topconditie te brengen. Halverwege december kwam de atmosfeer tot rust door een krachtig hogedrukgebied boven het Verenigd Koninkrijk dat zich uitstrekte tot over de Alpen. Het leverde fenomenale condities op. Voor het eerst deze winter konden we spreken van Kaiserwetter, strakblauwe luchten boven de hochnebel, lage temperaturen en perfecte sneeuw. Het was een van de mooiste weken van het seizoen tot nu toe.
Winterinval in Val Disere. @simplyvaldisere
Dik pak sneeuw in Chamrousse. @chamrousse
30 cm sneeuw in Saint Sorlin bij de witnerinval.
De prchtige bergen van de Sella Ronda tegen midden december. @LiveUpdates
Tweede helft van December: Zachte lucht, kerstdepressie en een sublieme kerstvakantie
Na het winterse intermezzo schakelde het weer rond 15 december opnieuw over naar droger, zonniger maar ook zachter weer. Zachte subtropische lucht bereikte het Europese vasteland via een hogedrukgebied boven Spanje met een uitloper naar Midden-Europa. Op 2000 meter werd lokaal 7°C gemeten. Toch bleef de sneeuwkwaliteit nog oke, door de droge lucht en de zwakke zonkracht van december.
Fantastisch wintersportweer, maar wel zacht. @LiveUpdates
Genieten van de volle zon. @LiveUpdates
Maar net toen de kerstvakantie in zicht kwam, keerde de dynamiek terug. Een klassieke kerstdepressie bracht eerst tijdelijk regen tot boven 2000 meter, pijnlijk, vooral voor de lagere valleien in de Franse Alpen . Gelukkig werd dit snel opgevolgd door de instroom van koelere polaire lucht en verse sneeuwval in veel regio’s. Nog geen dikke sneeuwdump, maar wel een welkome opfrisser.
Opfrisser in Gerlos. @LiveUpdates
Op 22 december volgde dan de jackpot: het Azorenhoog kantelde zijn as van de gebruikelijke zuidwest/noordoost naar een klassieke noordwest/zuidoost-oriëntatie. Hierdoor ontstond een krachtige noordwestelijke stroming met aanvoer van vochtige en koude polaire lucht. Een actieve NW-stau zorgde voor significante sneeuwval aan de west- en noordkant van de Alpen. Nadien draaide de stroming naar noord, wat leidde tot een klassieke nordstau: de sneeuwkraan ging volledig open. Eindelijk was het echt prijs!
Dikke sneeuwdump in Sorenberg op 22 december. @LiveUpdates
Volop winters in Konigsleiten. @LiveUpdates
Intense sneeuwval net voor Kerstmis in Les Contamines. @LesContamines
Sneeuwruimen in Grindelwald. @LiveUpdates
Vanaf Kerstmis nam een krachtig hogedrukgebied het roer over, perfect getimed voor de wintersporters. De laatste week van het jaar, bracht schitterend weer. Het was Kaiserwetter op z'n best: zon van zonsopgang tot zonsondergang, verse sneeuw, en ondanks de vrij hoge temperaturen door inversie, bleven de condities subliem. De droge lucht en de lage zonstand voorkwamen smelt, wat leidde tot een sprookjesachtig einde van het jaar.
Fenomenale omstandigheden bij de laatste dagen van 2024 in Lech. @LiveUpdates
Kaiserwetter met overal zon. @Wetteronline
Sublieme condities in Samnaun. @LiveUpdates
Weeroverzicht Januari 2025 – Van föhnwarmte tot sneeuwfeest
Eerste helft van Januari: Vaak droog en zonnig
Januari begon zoals december eindigde: onder invloed van een zuidwaarts uitbreidend hogedrukgebied richting Spanje bleef het in de Alpen aanvankelijk zonnig. Zo startte 2025 met klassiek Kaiserwetter. De vorstgrens lag rond 2200-2500 meter, maar door de kurkdroge lucht bleef de sneeuwkwaliteit uitstekend, ideaal voor wintersport. Toch kwam er al snel meer dynamiek in het weer. Een koufront op 2 en 3 januari zorgde in het westen en aan de centrale noordkant voor een welgekome 20 tot 40 cm verse sneeuw.
Sneeuwrijke start van januari in Grindelwald. @LiveUpdates
Turbulent weer met de passage van de ene na de andere neerslagzone rond 6 januari. @KNMI
Rond 5 januari draaide de wind echter naar het zuidwesten en stroomde subtropische lucht de Alpen binnen. De sneeuwgrens schoot omhoog door de föhn en op 6 januari volgde regen tot 1600–1700 meter, al viel er op hoogte ook flink wat sneeuw. De warme sector die op 7–8 januari passeerde, zorgde voor dooi en smelt aan de noordkant, met temperaturen tot +8°C in plaatsen zoals Saalfelden. Windstoten tot 150 km/u werden gemeten in Zwitserland. Aan de zuidkant van de Alpen viel ook eindelijk eens sneeuw van betekenis.
+8°C in Saalfelden op 6 januari en dus ferme dooi. @Wetterkoess
Het dooiweer werd veroorzaakt door een sterke föhnwind met in Zwitserland windstoten tot 150 km/u!
Aan de zuidkant viel er wel eindelijk sneeuw waardoor de sneeuwarmoede hier wat getemperd werd.
Amper sneeuw in San Bernardino tot de neerslag van 6-8 januari. @SLF
Sneeuwval in Livigno na een lange droge periode. @LiveUpdates
Na deze turbulente fase bracht de opbouw van hogedruk rust. Vanaf 11–12 januari volgde opnieuw Kaiserwetter, met lage temperaturen en kraakheldere luchten. Perfecte condities om te genieten van de bergen, niet alleen in de Alpen, maar ook in dichterbij gelegen regio’s zoals de Ardennen en het Sauerland. Winterberg meldde 30 cm sneeuw, terwijl in de Ardennen 15–20 cm werd gemeten.
Overgang naar kouder winterweer vanaf 11-12 januari. @KNMI
Genieten van Kaiserwetter in Saas Fee. @LiveUpadtes
Lege pistes en perfecte omstandigheden in Colfosco. @LiveUpdates
Tweede helft van Januari: Witte finale van de maand
De tweede helft van januari begon kalm met lokaal wat sneeuw in de Oostelijke Alpen (5–10 cm rond Salzburg), maar over het algemeen overheerste zonnig en koud weer. Op 19 januari viel er sneeuw in een minder vanzelfsprekende regio: de Italiaanse binnenboog. Door een Retour d'Est, gestuurd door laag Gabri, viel er 10–15 cm sneeuw in Piemonte. Elders bleef het grotendeels helder en droog. Hoewel het winterweer mooi bleef, kregen lagere pistes het al wat moeilijker. De afwezigheid van grote sneeuwval begon zich te laten voelen, zeker met een zwak warmtefront rond 20-22 januari dat tot 1600 meter ook nog eens wat regen bracht. Op 23 januari viel er wel wat sneeuw in het westen en noordwesten, maar het bleef beperkt tot enkele centimeters.
Uitstekend winterweer in Winterberg. @LiveUpdates
Fantastisch wintersportweer in Saint Martin de Belleville. @LiveUpdates
De lange zonnige dagen deden in sommige regio's de zon aan de zuidkant wel moeilijk krijgen. @MeteoSuisse
Enkele centimeters verse sneeuw op 23 januari in La Plagne. @LiveUpdates
Na weken van afwisseling tussen zachte en koudere periodes, kwam er eind januari eindelijk weer echte beweging in het Alpenweer. De dynamiek keerde terug: het werd wisselvallig, de temperaturen schommelden, en op sommige plekken werd het uitzonderlijk zacht. In Genève werd zelfs een ongekende 18°C gemeten een temperatuur die je eerder in de lente zou verwachten dan hartje winter. Maar net op tijd, met de komst van een actief koufront, stroomde er veel koudere lucht de Alpen binnen. Dat zorgde voor een stevige sneeuwdump: op veel plaatsen viel er tussen de 20 en 40 cm sneeuw, met uitschieters tot een halve meter. Voor de Italiaanse Alpen kwam hiermee de langverwachte doorbraak: de eerste echte Südstau van het seizoen liet eindelijk van zich horen. In grote delen van Zuid-Tirol, Piemonte en de Dolomieten viel meer dan 50 cm sneeuw, een broodnodige inhaalbeweging na een tot dan toe magere winter. Ook de Franse en Zwitserse Alpen profiteerden volop, net als de Oostenrijkse skigebieden langs de Alpenhoofdkam.
Veel sneeuw in Les Contamines. @LiveUpdates
Dik pak sneeuw in Solden. @LiveUpdates
Januari sloot af met droog, zonnig en koud weer. Een klassieke Alpenwinter-setting met verse sneeuw, strakblauwe lucht en fantastische omstandigheden op de pistes. De zachtere fases waren we alweer snel vergeten, de winter was terug met volle kracht.
Mooier wordt het niet in de Engadin. @LiveUpdate
Februari 2025 - Langdurig droog en vaak zacht, maar winters slot
Eerste helft van februari: Zonnig blokkade weer met oplopend sneeuwtekort
Februari begon met een klein, ondiep lagedrukgebied boven de centrale Middellandse Zee dat voor een laatste opfrisser zorgde in het zuidwesten van de Alpen. Vooral in de Italiaanse binnenboog tot aan de Walliser Alpen viel verse sneeuw. Daarna schakelde het Alpenweer over op een uitgesproken droge fase.
Zonnig weer in de Dolomieten begin februari. @LiveUpdates
Genieten met uitstekende condities hogerop. @LiveUpdates
De oorzaak: een krachtig geblokkeerd patroon met dominante hogedruk boven Noord- en Midden-Europa. De Atlantische Oceaan werd letterlijk buiten spel gezet. De zon maakte overuren, wind bleef afwezig en neerslag werd geweerd. Dit leverde een van de zonnigste weken van de hele winter op, met Kaiserwetter in zijn puurste vorm. De lucht op hoogte was kurkdroog, de vergezichten spectaculair, ideaal voor panoramagenieters en zonzoekers. En met behulp van kunstsneeuw en het gebrek aan zeer hoge temperaturen bleef de pistekwaliteit meer dan oké.
Sneeuw nodig in Ehrwald begin februari al. @LiveUpdates
Hogerop wel prima, vooral in het westen. @MeteoSuisse
Op 8 februari kwam daar stilaan verandering in. In het zuidwesten (Italiaanse Westalpen) viel boven 700–900 meter sneeuw van betekenis. Richting het midden van de maand verschoof het weerbeeld langzaam. Vanuit het westen trokken enkele sneeuwbuien de Franse Alpen binnen, terwijl het oosten droog bleef. Een aarzelende wisselvalligheid dus, maar op 13–14 februari kwam de ommekeer. Een koude noordwestelijke impuls luidde hernieuwd winterweer in voor de west- en noordkant van de Alpen. Er viel sneeuw van betekenis en mid-februari kleurde opnieuw winterwit in het grootste deel van de Alpen.
Veel verse sneeuw in de Ardeche, maar niet echt in de Alpen. @MeteoFrance
Blokkade van hogedruk zorgde voor langdurig droog weer. @KNMI
Verse sneeuw in Gargellen midden februari. @LiveUpdates
Tweede helft van Februari: Vroege lente maar winters einde
Na deze winterse tussenkomst klaarde het op 15 februari alweer snel op. De zon brak door boven een vers besneeuwd landschap, dat zorgde voor die zeldzame postkaartmomenten: koud, kraakhelder en stil. Enkele dagen lang heersten perfecte omstandigheden op de pistes.
Besneeuwd landschap midden februari. @LiveUpdates
Genieten na wat verse sneeuw in Zwitserland. @LiveUpdates
De zonnige schwagalp in Zwitserland. @MeteoSuisse
Toch ontstonden daarna sterke regionale verschillen. In Oostenrijk bleef het koud, maar richting het westen namen zachte luchtmassa’s het snel over. De temperatuurgrens lag pal over de Alpen. Subtropische lucht afkomstig uit Noord-Afrika overspoelde grote delen van Europa. Aan de noordkant van de Alpen zorgde de zuidföhn bovendien voor extra verzachting. De zuidhellingen kregen het lastig: beperkte sneeuwbasis, langdurig droog en zonnig, zijn geen goed recept voor pistebehoud.
Sneeuw gevraagd in Saint Sorlin midden april. @LiveUpdates
Zonder kunstsneeuw was skiën hier niet meer mogelijk... @LiveUpdates
De roep om nieuwe sneeuw werd naarmate februari vorderde luider. De warmte begon zijn tol te eisen.
Zeer zacht weer doet de beperkte sneeuw geen goed. @KNMI
Papperige sneeuw in Imst. @LiveUpdates
Gelukkig bracht 25-26 februari opnieuw neerslag vanaf het westen. Daarbij stroomde ook koudere lucht binnen, wat meteen een gunstig effect had op de pistekwaliteit. Zelfs in het oosten van de zuidkant viel weer wat sneeuw. Geen grote dump, maar een waardevolle opfrisser die het wintergevoel herstelde. Februari eindigde zo alsnog in stijl: een cosmetische, maar welkome vernieuwing van het sneeuwtapijt, vooral voor Oostenrijk. Geen massale sneeuwval, maar wel een broodnodige opleving na een periode van lentetemperaturen.
Toch weer meer winters eind februari. @LiveUpdates
Eindelijk terug wat verse sneeuw ook aan de zuidkant zoals hier in Colfosco. @LiveUpdates
Maart 2025 – Van voorjaarszon naar laat winteroffensief
Eerste helft van Maart: Zonnig en droog
Maart begon zoals februari begon: met wat sneeuw in het zuidwesten van de Alpen, met name langs de Italiaanse binnenboog. In de rest van het Alpengebied bleef de zon de boventoon voeren. Een robuust en stationair hogedrukgebied domineerde het weerbeeld, met kraakhelder en zonnig weer van noord tot zuid. Wintersporters kregen daardoor te maken met een tweedeling: prachtig weer voor zonliefhebbers, maar geen verse sneeuw voor de poederjagers.
Kaiserwetter in Chatel. @LiveUpdates
Stabiele hogedruk over de Alpen. @KNMI
Toch nood aan sneeuw, al bleven de pistes in Winterberg goed door kunstsneeuw. @LiveUpdates
Tot 10 maart veranderde er weinig: droge lucht, hoge temperaturen, weinig wind en een steeds sterker wordende zon zorgden voor uitgesproken voorjaarscondities. De pistes hielden ondanks de warmte goed stand, mede dankzij de kunstsneeuw en het uitstekende basispakket van eerdere maanden. In de dalen was de sneeuw echter schaars.
Overal zon in Europa. @Wetteronline
Pure lente in Lauterbrunnen. @MeteoSuisse
Op 10 maart kwam er eindelijk weer beweging in de atmosfeer. Een eerste neerslagzone met regen en sneeuw trok vanuit het zuiden over de Franse Alpen, waarna een actief front over de hele Alpen boog rolde. De invloed van storingen keerde terug en het weerbeeld sloeg definitief om. Minder zon, lagere temperaturen en terugkerende neerslag gaven de lente tijdelijk het nakijken. De sneeuwgrens lag aanvankelijk nog vrij hoog, maar de hogere gebieden profiteerden meteen van een welkome opfrisser.
Verse sneeuw, dat werd tijd. @LiveUpdates
Sneeuw in de Franse Alpen. @LiveUpdates
Ook sneeuw aan de zuidkant zoals hier in Colfosco. @LiveUpdates
In eerste instantie viel de meeste sneeuw opnieuw in het zuidwesten, maar naarmate de week vorderde, viel er op bredere schaal neerslag, ook elders in de Alpen. De condities verbeterden vooral op grotere hoogte aanzienlijk richting het midden van maart.
Tweede Helft van Maart: Voorjaarsweer met laat winteroffensief in Oostenrijk
Dankzij de koelere en wisselvallige fase rond 15 maart genoten de Alpen van uitstekende condities. In veel gebieden lagen de pistes er voortreffelijk bij. Heldere nachten zorgden voor nachtvorst, overdag liep het kwik iets op, een ideale combinatie voor wintersporters. Toch was deze stabilisatie van korte duur. Rond 20 maart kwam het Alpenweer opnieuw in beweging. Aan de voorzijde van een trog ontstond een zuidelijke stroming, die vooral de zuidkant van de Alpen trakteerde op een mooie laag verse sneeuw. De noordkant bleef iets droger, maar kreeg te maken met föhnwinden en bijhorende hoge temperaturen. De keerzijde van die föhn: gesloten liften en snel verslechterende sneeuwcondities in lagere gebieden.
Een beetje verse sneeuw in Oostenrijk. @LiveUpdates
Mooi opklarend in Oostenrijk. @LiveUpdates
Volop zon aan de zuidkant bij de Dolomieten. @LiveUpdates
Opfrisser in Livigno. @LiveUpdates
Opvallend genoeg sloot maart wel in stijl af. In Oostenrijk viel op de laatste dag van de maand nog een verrassend pak sneeuw tot op lage hoogte. De oorzaak: een noordelijke stroming tussen een hogedrukgebied boven Het Kanaal en een naar het oosten wegtrekkende depressie boven Rusland. Die luchtcirculatie bracht koude, vochtige lucht naar de noordzijde van de Alpen, wat zorgde voor een onverwacht winters slotakkoord.
Gebrek aan sneeuw in Val Cenis. @LiveUpdates
Mooie opfrisser eind maart in Oostenrijk. @LiveUpdates
April 2025: Grootste sneeuwdump van 2024-2025
Ook al schreven we in april geen dagelijks weerberichten meer, het Alpenweer was toch wel noemenswaardig. De eerste 10 dagen van april verliepen nog wel droog, en grotendeels zonnig en zacht, maar maar midden april sloeg het weerbeeld om met een uitzakkende depressie naar Spanje en Portugal. Aan de oostkant van dit laag ontstond er een vochtige zuidelijke luchtstroming die voor bizar veel sneeuw zorgde in het noordwesten van Italië, het zuidwesten van Zwitserland en het oosten van Frankrijk.
We kunnen een sterke parallel trekken met het wintersportseizoen van 2023-2024 toen er ook in de april (en mei) nog veel sneeuw viel. Dit was zonder meer de meest indrukwekkende sneeuwval sinds de begin van het seizoen. In het oosten van Frankrijk viel tot > 1 meter sneeuw. In het zuidwesten van Zwitserland werd zelfs de kaap van 2 meter sneeuw overscrheden. Straf!
Overvloedige sneeuw in Tignes op 17 april. @Infoclimat
Sneeuwruimen in Les Arcs. @Infoclimat
Refuge des Evettes bedolven onder de sneeuw. @Infoclimat
Record veel sneeuw voor april in Adelboden. @MeteoSuisse
Slotwoord
De analyse hierboven maakt het duidelijk: de winter van 2024-2025 was allesbehalve normaal. De Alpen kregen te maken met uitzonderlijk droog en zonnig weer, veroorzaakt door aanhoudende hogedrukgebieden die het weerbeeld wekenlang bepaalden.
Toch hielden de pistes zich verrassend goed staande. In tegenstelling tot vorig jaar bleven langdurige regenperiodes en extreem hoge temperaturen grotendeels uit, factoren die voor de sneeuwkwaliteit doorgaans veel schadelijker zijn. Dankzij die afwezigheid én de inzet van moderne sneeuwkanonnen konden veel skigebieden, zeker op lagere hoogtes, prima omstandigheden bieden.
Voor de meeste wintersporters was het dan ook een geslaagd seizoen, niet door overvloedige natuursneeuw, maar door strakblauwe luchten en goed geprepareerde pistes. Dat biedt perspectief: deze winter bevestigt opnieuw dat een fijne skivakantie niet afhankelijk is van natuurlijke sneeuwval. In een veranderend klimaat is dat een realiteit waar we meer en meer rekening mee zullen moeten houden.
Het goede nieuws is: met slimme technologie én zon, blijft de wintersport overeind.Het was weer een genoegen om jullie weerman te zijn :)
Met vriendelijke groet,
Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht
Dank! Prachtig! Afgelopen week was ook nog geweldig al was er door lawine gevaar een groot deel van de week dicht in Breuil Cervinia.. Tot komend seizoen!
Hans Vd Veen | 22-04-2025 - 09:16
Dank,dank,dank!!Wat een overzicht!Super gedaan!❄️🌨🥰🇨🇭En zag m'n foto Grindelwald ook weer voorbij komen,zooo gaaf!!🌨❄️🥰🇨🇭🗻🎉🎊🌨❄️🚞🛷🛷🇨🇭
Koos /Jungfrau region!🇨🇭😍 | 22-04-2025 - 09:29
Bedankt voor het mooie overzicht. Wij hebben toch half januari en half maart in Mellau en Gerlos kunnen genieten van goede pistes. Alleen in de ( na)middag was het soms wat minder.
Frans Jansen | 22-04-2025 - 10:51
Wij hebben een heel goed seizoenm gehad in Saalbach, Serfaus, Colfosco en Zurs (Lech). Lekker kunnen skien en heel mooi weer gehad! Bedankt voor het weerbericht en de gezelligheid en tot komend seizoen!!
Michael Gerritsjans | 22-04-2025 - 12:02
Goedemiddag Lander bedankt voor deze uitgebreide samenvatting van het WINTERSPORT seizoen 2024-2025 👍 , ik wens jou en al de SH fans een fijne zomer toe en ik hoop je op 1 oktober wederom op deze fantastische site weer te verwelkomen. 🌨️🏔️⛷️👍
Peter Ehrwald | 22-04-2025 - 17:40
Nou Lander, je hebt er veel werk van gemaakt van het seizoensoverzicht! Met zoveel foto’s erbij maakt het een prachtig boekwerk! Ik vind het een mooi eindslot voor dit seizoen. Dank voor je mooie werk Lander, groeten aan Michael en jullie team, lieve SH vrienden tot 1 oktober maar weer.
Marja Skiër | 22-04-2025 - 21:13
Wat een uitgebreid overzicht. 🫠 zo leuk alles nog eens na te lezen en de mooie foto's te zien.
Sigrid Ribbers | 22-04-2025 - 21:57
Wat een fantastische jaar samenvatting Lander! Tot in de details, echt knap! Ik volg jullie ook al jaren zkr vanaf 1 Oktober maar inmiddels wel regelmatig hele jaar door😊 bedankt nog eens en tot 1 Oktober maar weer
Marcel W | 22-04-2025 - 22:07
Bedankt voor het mooie seizoensoverzicht Lander.
Je verdient een mooie bonus, en van mij krijg je een pluim!
Xavier Delvael | 23-04-2025 - 08:20
Wat een mooi overzicht en prachtige foto's erbij! Ben er even voor gaan zitten! Bedankt Lander, mooie zomer voor jullie en ook voor alle mede SH lezers! Tot in Oktober!
Anita V | 23-04-2025 - 10:58
Het was weer even een trip down memory lane. Dank daarvoor. Een seizoen met de nodige ups and downs wat omstandigheden betreft. Wij hebben echt super veel geluk gehad en hadden een topweek.
Skien kent zijn risico’s, maar wandelen in de duinen ook. Eerste Paasdag gestruikeld over een boomwortel met als resultaat een gebroken pols. Uiteraard tijdelijk flink balen (even geen tenniscompetitie en het moeten annuleren van onze wandelvakantie) maar het gaat weer over.
Gerda Hensen | 23-04-2025 - 12:42
Wat sneu Gerda! Ongeluk zit in klein hoekje vaak, beterschap dan maar!
Marcel W | 23-04-2025 - 12:53
Oh Gerda, wat vervelend. Ik weet er alles van. Ik ben nu weer langzaam aan het opstarten na de glijpartij en de operatie en dat was begin februari.
Jij hebt geen operatie in het verschiet?
Maar sowieso ben je er zo 3 maanden mee onder de pannen. Sterkte en laat je lekker verwennen.
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 23-04-2025 - 14:38
Ik hoop dat er geen operatie nodig is. Vlg week een controlefoto om te bezien of de breuk nog steeds in de goede stand staat🤞. Zoniet dan idd een operatie. Is dus nog even afwachten.
Gerda Hensen | 23-04-2025 - 14:57
Ik duim voor je dat een operatie je gespaard blijft.
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 23-04-2025 - 17:40
Oh Gerda, wat een vervelende val! Nu ben je de derde, volgens mij dan, die buiten de piste/skiën een blessure oploopt. Ik ben inmiddels vrijwel van de pijn af (ik had een gekneusde bekkenrand en de aanhechtingen van de spieren, heel pijnlijk sinds 24-1) en Hanneke een nare armbreuk en nu jij. Gelukkig ligt Hanneke ook op koers maar jij bent nog even onder de pannen. Heel veel beterschap en hopelijk heelt de fractuur netjes en zonder operatie. ❤️🩹💐😘
Marja Skiër | 23-04-2025 - 17:52
Marja, was ook een polsbreuk. Maar ik lig inderdaad op koers. (6 wk na de operatie niets doen, viel wel tegen. Nou ja, wat vingeroefeningen). Maar fijn, dat jij weer van de pijn af bent. Op naar een mooie zomer.
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 23-04-2025 - 19:17
Oja, het was je pols! de pols is altijd een lastige breuk. Zo’n ingewikkeld gewricht en het moet alle kanten op kunnen draaien. Veel oefenen Hanneke! Dat helpt om alle functionaliteit weer terug te krijgen. Succes
Marja Skiër | 23-04-2025 - 19:36
Lander dank voor het winteroverzicht. Het Alpenwinterweer met zijn grilligheid perfect verwoord. Nu op naar een mooie zomer, die ook voor de gletsjers goed uitpakt. Tenslotte wordt de wintersport steeds meer afhankelijk van hoge en gletsjergebieden.
Veel bergsportplezier voor alle lezers en het SH team.
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 23-04-2025 - 14:46
Bedankt Lander en het S.H. team voor dit mooie overzicht. Was inderdaad een bijzonder wintersport seizoen. Met de kerst in Kaltenbach geweest en enorm getroffen met een flink pak sneeuw.
Daarna van eind januari tot begin maart lesgegeven in hetzelfde gebi. Hier blijft mij het zonnige weer bij. Voor iedereen een mooie zomer en we kijken weer uit naar 1 oktober.
Henk Jongkind | 23-04-2025 - 17:53
Wat een verhaal Lander, geweldig hoe je hier weer tijd voor hebt gemaakt.
Bedankt voor weer een geweldig seizoen met al jullie fijne berichten en op naar 25-26
Sjaak W | 23-04-2025 - 20:31
Ik ben nog niet klaar met lezen hahaha. Maar wel alvast bedankt!
Dennis Arabba ⛷️ | 23-04-2025 - 20:37
De sneeuw verdwijnt nu snel in Saint Sorlin d’Arves 😎
Daan Sneeuw | 24-04-2025 - 10:47
Wintersport zal ik rap tempo nog duurder worden. Ik ben echt liefhebber, maar schrik toch wel van snel slinkende sneeuwhoogtes. Lage gebieden gaan onherroepelijk vermoedelijk sneller dan verwacht definitief dicht, waardoor de druk en prijzen "hoog de bergen" omhoog zullen gaan.
Wat dat betreft steken we allemaal wel ons hoofd in de sneeuw. Blij zijn dat energie-slurpende sneeuwkanonnen de groene landschappen van een witte sliert voorzien, is natuurlijk een grote paradox.
Nogmaals; ik ben groot fan, en geniet ook van de schitterende plaatjes en de fanatieke medegenieters op deze site, maar vreemd voelt het allemaal wel.
Hein de Brouwer | 24-04-2025 - 14:28
Net de skipastarieven van het Zillertal voor het seizoen 2025 - 2026 ontvangen. Een prijsstijging van 4% ten opzichte van het afgelopen seizoen. Laatste jaren was de verhoging duidelijk meer dus valt mee. Zijn er dit jaar wel snel bij om deze al bekend te maken.
Henk Jongkind | 24-04-2025 - 15:14
Een 'dump' is skiërs- en snowboarderstaal voor een flinke portie verse sneeuw. In het engels zeg je ook: "It's dumpin' like hell".
Een 'dump' is skiërs- en snowboarderstaal voor een flinke portie verse sneeuw. In het engels zeg je ook: "It's dumpin' like hell".
Duitse term voor de stuwing van neerslagfronten uit het noorden of noordwesten tegen de Alpen aan. Goed voor urenlange zo niet dagenlange sneeuwval.
De North Atlantic Oscillation is gedefinieerd als het gemiddelde luchtdrukverschil tussen een meetpunt op IJsland enerzijds en eenmeetpunt in Portugal of op de Azoren anderzijds. De NAO pendelt onregelmatig tussen positieve en negatieve waarden. De NAO heeft een sterke invloed op het winterweer in West-Europa. Een positieve NAO zorgt voor sterke aanvoer van zachte oceaanlucht op onze breedten en voor een droge winter in het mediterane gebied. Een negatieve NAO zorgt voor warmere winters op Groenland, nattere winters in de zuidelijke landen en strengere winters in West-Europa inclusief het Alpengebied.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
Als een actief neerslagfront over een gebergte heen schuift, ontstaat vaak aan de lijzijde van het gebergte een nieuw klein lagedrukgebied. De op elkaar botsende luchtmassa s gaan rondom dit punt tollen en worden sneller omhoog geschroefd. Goed voor een aanzienlijke intensivering van de neerslag. Niet zelden wordt zelfs een onder invloed van een hogedrukgebied oplossend front dit effect plotseling weer geactiveerd.
Als een actief neerslagfront over een gebergte heen schuift, ontstaat vaak aan de lijzijde van het gebergte een nieuw klein lagedrukgebied. De op elkaar botsende luchtmassa s gaan rondom dit punt tollen en worden sneller omhoog geschroefd. Goed voor een aanzienlijke intensivering van de neerslag. Niet zelden wordt zelfs een onder invloed van een hogedrukgebied oplossend front dit effect plotseling weer geactiveerd.
Isobaren zijn lijnen van gelijke luchtdruk. Vanwege de rotatie van de aarde en de resulterende corioliskracht stroomt lucht niet van het hogedrukgebied recht naar het lagedrukgebied. Nee, de lucht wordt gedwongen te gaan cirkelen praktisch evenwijdig aan de isobaren tegen de klok om het lagedrukgebied. Hoe dichter de isobaren tegen elkaar liggen op de weerkaart hoe harder de wind.
Retrograde beweging duidt bij ons op een neerslagfront dat van oost naar west beweegt in plaats van de gebruikelijke route van west naar oost. Vaak zie je dan een deel van een langgerekt front een eigen leven gaat leiden en vrolijk terug naar het westen kronkelt.
Retrograde beweging duidt bij ons op een neerslagfront dat van oost naar west beweegt in plaats van de gebruikelijke route van west naar oost. Vaak zie je dan een deel van een langgerekt front een eigen leven gaat leiden en vrolijk terug naar het westen kronkelt.
Freeskiing is een tamelijk jonge tak van de skisport. Het is de evolutie van het old school freestylen. Het verschil met het coole maar meer gemoedelijke freeriden is dat de freeskiërs steiler en aggressiever afdalen van nog hogere toppen. De freeskiërs nemen veel risico en krijgen daarvoor de ultieme adrenaline kick.
Ten zuiden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Ten zuiden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Omkering van het normale temperatuurverloop in de onderste laag van de atmosfeer (troposfeer). Normaal is het boven koud en onder warm. Bij een inversie is het onder koud en boven warm. Omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht is die situatie heel stabiel. Alleen de zon of een harde wind (frontpassage) kunnen de inversie opruimen. Omdat de zon 's winters minder kracht heeft treden inversies vooral in het winterseizoen op. In de zomer daarentegen maakt de zonnewarmte binnen een paar uur korte metten met de bodeminversie die in een heldere nacht ontstaat.
de van de wind afgekeerde zijde
de naar de wind toe gekeerde zijde
Beruchte stormachtige zuidelijke wind over de Alpen. Brengt regen en sneeuw aan de zuidkant en droge (te) zachte lucht in de dalen aan de noordkant.
Beruchte stormachtige zuidelijke wind over de Alpen. Brengt regen en sneeuw aan de zuidkant en droge (te) zachte lucht in de dalen aan de noordkant.
La Ninja is de koude fase van de El Ninjo Southern Oscillation (ENSO). Deze schommeling tussen koud en warm oppervlakte water in de equatoriale Stille Oceaan fluctueert in periodes van 2 tot 3 jaar. In de huidige koude fase van de Pacific Decadal Oscillation (PDO), die doorgaans 30 tot 40 jaar duurt, treden duidelijk meer en sterkere La Ninja's op.
El Ninjo is de warme fase van de El Ninjo Southern Oscillation (ENSO). Deze schommeling tussen koud en warm oppervlakte water in de equatoriale Stille Oceaan fluctueert in periodes van 2 tot 3 jaar. In de warme fase van de Pacific Decadal Oscillation (PDO), zoals tussen 1970 en 2000, treden duidelijk meer en sterkere El Ninjo's op
Ten noorden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Ten noorden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Polar lows kunnen met name in de herfst en vroege winter voor de kust van Noorwegen ontstaan als een ijzige noordwester over het nog zachte zeewater strijkt. De grote buienclusters die daarbij ontstaan kunnen in heel zeldzame gevallen transformeren tot een soort mini-hurricane. Een polar low dus. Dit is het recept voor grote sneeuwhoeveelheden in onze contreien.
Aanduiding voor een hogedrukgebied boven de Alpen dat maar heel tijdelijk tussen twee neerslagperiodes invloed krijgt. Kan dan voor enkele dagen voor spectaculair mooi bergweer zorgen, hoewel 's winters in de lagere dalen ook hardnekkige nevel optreedt.
Lijn van gelijke luchtdruk op een weerkaart
Sudden Stratospheric Warming - winterfenomeen voor het eerst in 1952 waargenomen waarbij de zeer ijle lucht op het 10hPa vlak hoog in de stratosfeer boven de noordpool plotseling tientallen graden opwarmt. Komt gemiddeld elke twee jaar voor.
komvormige laagte in een karstgebied (kalkgebied) gevormd door instorting van een grote grot.
Gebied met zachte lucht onder een depressie tussen het warmfront in het oosten en koufront in het westen. Kruipt er een hogedrukgebied tussen die twee, dan kan het koufront het warmfront niet inhalen en blijft de warme sector open.
Situatie met gelijktijdig depressieactiviteit aan de noordkant en aan de zuidkant van de Alpen. Meestal de combinatie van een groot koufront in het noorden en een Genua-Laag in het zuiden.
Global Forecasting System - een Amerikaans mondiaal weermodel dat 4x per dag voor de komende 16 dagen weerdata voor talloze parameters uitspuugt. De resultaten zijn voor iedereen gratis te benutten. Veel weerwebsites maken gebruik van deze data om weerkaarten te produceren.
Uitstulping van het Azoren-hoog over de westelijk Alpen, soms ook tot in het westen van Oostenrijk. Stituatie waarbij het westen erg zonnig en droog kan zijn terwijl het in het oosten dumpt of tenminste bewolkt is.
Situatie waarbij een hogedrukgebied voor de kust van Frankrijk sneeuwrijke koufronten tegen de noordkant van de Alpen drukt.
El Ninjo Southern Oscillation - de grillige afwisseling van El Ninjo's en La Ninja's voor de Zuid-Amerikaanse westkust met zeeringrijpendegevolgen voor het wereldwijde klimaat met name in Azië en langs de hele Amerikaanse westkust.
Atlantic Multidecaldal Oscillation - een cyclus van langdurige veranderingen in de temperatuur van het oppervlaktewater van de noordelijke Atlantische Oceaan. Koele en warme fasen duren wel 20 tot 40 jaar en verschillen ruwweg 1°C van maximum tot minimum. Deze veranderingen hebben een natuurlijke oorsprong en bestaan al tenminste 1000 jaar.
Polaire fronten - niet te verwarren met de veel heftigere polar low's - zijn eigenlijk de klappen op de vuurpijl bij grote koude koufronten. De koude lucht die achter het officiële koufront over de Noordzee richting West-Europa uitstroomt, organiseert zichzelf in een serie kleine maar heftige buienfronten. In Nederland leidt dat tot een afwisseling van zware buien en heldere luchten. In de Alpen voeden deze kleine fronten gewoon de nordstau zodat het daar soms dagenlang onafgebroken blijft sneeuwen.
Weerterm voor insiders waarmee een krachtig winters hogedrukgebied boven Scandinavië wordt aangeduid. De bijbehorende oostenwind brengt hartje winter droge kou naar Nederland. Een situatie met optimale natuurijskansen als de zon nog een stuk lager staat, zo vanaf eind december.
Weerterm voor insiders waarmee een krachtig winters hogedrukgebied boven Scandinavië wordt aangeduid. De bijbehorende oostenwind brengt hartje winter droge kou naar Nederland. Een situatie met optimale natuurijskansen als de zon nog een stuk lager staat, zo vanaf eind december.
"Terugkeer vanuit het Oosten", dat is de letterlijke vertaling van dit onder wintersporters zo geliefde fenomeen. Bij een pure zuidkantsituatie kan vanuit het Aostadal de neerslag ineens deels omkeren - als een terugslaande golf in een badkuip - om vanuit het oosten een variabele zone ten westen van de Frans-Italiaanse hoofdkam een flink pak poeder te bezorgen.
Met een ensemble wordt bedoeld het totale beeld van de vele testruns van een weermodel die allemaal qua startpositie bewust een heel klein beetje afwijkend zijn gemaakt van de hoofdrun. Het ensemble geeft met spaghetti-grafieken en gemiddelde kaarten een beeld over de robuustheid van de voorspelling van de hoofdrun waarin de meeste rekencapaciteit gaat zitten. Soms wordt meer waarde gehecht aan het gemiddelde van het ensemble dan aan de hoofdrun.
Stevige noordoostenwind door het Zwitserse laagland. De wind profiteert van het Bodenmeer en het Meer van Genève en tunnelt dan door het Rhônedal richting Frankrijk. De bise laat het inneralpine hooggebergte links liggen, zodat je hem daar amper voelt.
We spreken van een ijsdag wanneer op deze dag de maximum temperatuur, gemeten in een weerhut, -0,0 ºC of minder bedraagt.
Nederland heeft gemiddeld per jaar tussen de 6 en 12 ijsdagen (De Bilt: 8).
Europees model
Ten zuiden van de Alpen kan bij een noordelijke stroming in combinatie met thermische effecten boven de Golf van Genua een zgn Genualaag (depressie) ontstaan.
T850 hPa geeft de temperatuur weer op een hoogte van circa 1500 meter.
T500 hPA geeft de temperatuur weer op circa 5 kilometer hoogte
De horizontale verplaatsing van een eigenschap (bijvoorbeeld warmte, koude, vochtigheid) in de atmosfeer door de beweging van lucht (wind).
Verticale luchtbewegingen door plaatselijke verwarming van het aardoppervlak door de zon. In dergelijke situaties kan de onderste luchtlaag onstabiel van opbouw worden, waardoor zich spontaan sterke verticale bewegingen kunnen ontwikkelen. Deze verticale luchtbewegingen, zowel omhoog als omlaag gericht, waarbij transport van warmte en vocht plaatsvindt naar de hogere luchtlagen, noemt men convectie.
Een hogedrukgebied ook wel anticycloon is een gebied waarin de luchtdruk, relatief ten opzichte van de omgeving, hoog is. De lucht stroomt rond het hoog met de wijzers van de klok mee.
Een lagedrukgebied, ook wel depressie, is een gebied waarin de luchtdruk, relatief ten opzichte van de omgeving, laag is. De lucht stroomt rond het laag tegen de wijzers van de klok in.
Een luchtlaag heeft een isotherme opbouw wanneer de temperatuur in die luchtlaag in de verticale richting niet verandert. Een isotherme luchtlaag is, evenals de inversie, absoluut stabiel van opbouw.
De"Alpenhoofdkam" is een denkbeeldige lijn die gevormd wordt door de hoogste toppen van de Alpen welke van oost naar west en via de westelijke Alpen deels van noord naar zuid verlopen en een regionale water en weerbarrierre vormen.
De sneeuwvalgrens is de hoogte boven de zeespiegel waarop de neerslag in de vorm van sneeuw of natte sneeuw valt. Onder de sneeuwvalgrens valt de neerslag in de vorm van regen. Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest, ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw.
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Atmosfeer is het woord dat we gebruiken voor de gaslaag om de aarde. Het kan verdeeld worden in verschillende lagen: deze lagen zijn verschillend in temperatuur en hoogte. Er kan geen scherpe lijn worden getrokken tussen de verschillende lagen.
Maritiem arctische lucht (mAl) heeft zijn oorsprong boven de Noordelijke IJszee. Continentaal arctische lucht (cAl) komt uit het noorden van Scandinavië
Het Azorenhoog is een groot subtropisch semi-permanente hogedrukzone rond of nabij de eilandengroep de Azoren in de Atlantische Oceaan. Het Azorenhoog ontstaat door de uitwisseling van warmte tussen de tropen en de poolgebieden.
De straalstroom is een krachtige wind op ongeveer tien kilometer hoogte. Er zijn verschillende straalstromen actief op de wereld. Zowel op het zuidelijk en noordelijk halfrond, als bij de Evenaar en op de Noord- en Zuidpool.
De straalstroom is een krachtige wind op ongeveer tien kilometer hoogte. Er zijn verschillende straalstromen actief op de wereld. Zowel op het zuidelijk en noordelijk halfrond, als bij de Evenaar en op de Noord- en Zuidpool.
De zogenaamde ‘polar vortex’ vormt een belangrijk onderdeel van het omvangrijke complexe systeem in onze atmosfeer dat resulteert in ons weerbeeld aan de grond. De ‘Polar Vortex’ wordt gevormd door koude lucht rondom de polen, vanaf 5 kilometer boven het aardoppervlak. Deze aanwezigheid van kou levert lagedrukwerking op in de bovenlucht.
Een Ensemble verwachting komt tot stand door een weerverwachtingmodel (bijvoorbeeld GFS of ECMWF model) meerdere malen te laten rekenen met steeds iets veranderende beginvoorwaarden. Uit de positie van de verschillende lijnen in de getoonde kaart, kan men conclusies trekken over de betrouwbaarheid van de verwachting.
De onzekerheid van de verwachting neemt toe met de termijn van de verwachting. Met het Ensemble Prediction System (EPS) van het ECMWF wordt een schatting gemaakt van die onzekerheid. In het EPS wordt de operationele ECMWF verwachting herhaald met 50 verwachtingen met een lager resolutie model. Ieder van die verwachtingen heeft een licht verstoorde begintoestand, om het effect van onzekerheden in die begintoestand te simuleren. Iedere individuele modelberekening geeft zijn eigen verwachting voor temperatuur, luchtdruk etc., alsmede voor weerselementen zoals neerslag, 2m temperatuur, windsnelheid.
Hiermee worden de gebieden (dalen) bedoeld welke tussen de noord en zuidkant van het Alpenmassief liggen (ingesloten).
Duits voor "onrust", het "onrust-spook"
In de meteorologie: op vrij vaste tijden terugkerende weersituaties of omslag van het weer, zoals de ijsheiligen, kerstdepressie.
Albedo geeft de mate aan waarin (zonne)straling wordt teruggekaatst door een bepaald object. Dit is onder meer afhankelijk van het materiaal van een object of het soort oppervlak op aarde.
Kaiserwetter (ook wel Königswetter) is een in de Duitse taal en volksmond gebruikte aanduiding waarmee "zonnig weer" in combinatie met een "diepblauwe wolkeloze hemel" wordt bedoeld
Grofweg de gebieden oostelijk van de lijn Bodensee - Meer van Lugano
Grofweg de gebieden westelijk van de lijn Bodensee - Meer van Lugano
Duits: bewolkt, nevelig (grauw) en nat. Bergen in de wolken.
Duits: bewolkt, nevelig (grauw) en nat. Bergen in de wolken.
Een bekend fenomeen wat vooral in de winter in de alpine dalen wordt waargenomen is het langzaam dalen van de sneeuwvalgrens bij aanhoudende neerslag. Hierdoor is het mogelijk dat zelfs bij hoge temperaturen de sneeuwvalgrens tot in de dalen daalt.
Constellatie met enerzijds de aanvoer van erg koude lucht vanuit het noordoosten en anderzijds vochtige warme lucht vanuit uit het zuiden. Staat altijd weer garant voor veel neerslag (sneeuw).
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp begint te condenseren door afkoeling van de lucht zonder dat vocht wordt toegevoerd of afgevoerd.Zodra de dauwpunt temperatuur wordt bereikt is de lucht verzadigd met waterdamp en bedraagt de relatieve vochtigheid 100 procent
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp begint te condenseren door afkoeling van de lucht zonder dat vocht wordt toegevoerd of afgevoerd.Zodra de dauwpunt temperatuur wordt bereikt is de lucht verzadigd met waterdamp en bedraagt de relatieve vochtigheid 100 procent
Grootschalige dalende luchtbeweging in een hogedrukgebied waardoor de lucht opwarmt.
De temperaturen op circa 1400-1500 meter hoogte
De temperaturen op het 850hPA vlak (T850hPA)corresponderen met een hoogte van 1400 tot 1500 meter.
Juist ja: extra informatie -uitleg binnen een pop-up menuutje via "muiscursor op tekst"
Sneeuw uit het oosten
Depressies boven de centrale Middellandse Zee (Genua) laten met een oostelijke aanstroming vochtige lucht tegen de westelijke Alpenboog (welke noord zuid is gericht is) stromen. Door Stau effecten kan dit in de Italiaanse en aangrenzende Franse alsmede ook de zuidelijke Zwitserse Alpen veel sneeuw opleveren. Hoeveelheden van 100 topt 200 cm binnen 24 tot 48 uur zijn dan geen zeldzaamheid.
Sublimatie is de directe faseovergang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase. Zo kan bijvoorbeeld ijs in strenge winters, bij erg droog weer, direct sublimeren naar de gasvormige fase. Daarbij wordt de vloeibare fase dus overgeslagen. Dit verschijnsel wordt ook wel vervluchtigen genoemd. Bij overgang van gas direct naar vaste stof spreekt men van desublimeren of van verrijpen.
Dit is een verfijnd verwachtingssysteem dat met behulp van modelverwachtingen (ECMWF, pluimverwachtingen en GFS data) wordt gemaakt.Terwijl een aantal krachtige computers de toestand van de atmosfeer berekenen voor twee weken vooruit, bekijkt een krachtige rekencomputer wat een bepaalde situatie in het verleden aan weer, wind en temperatuur heeft opgeleverd. Er wordt dus gebruik gemaakt van weerdata uit het verleden. De uitkomst van deze berekeningen geeft tezamen de mos verwachting.
of anders gezegd;
Met behulp van geavanceerde statistische methodieken wordt de Directe Model Output (DMO) nabewerkt. Ook afgeleide weerelementen, die niet direct door de modellen worden berekend, worden met gebruikmaking van fysische modellen en statistische technieken afgeleid.
De föhn is een warme droge wind die vaak aan de noordzijde van de Alpen waait.
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Favorieten kun je instellen via je account.
aanmelden